Het gebruik van plasma bij het snijden van staal

Plasma snijden
Ingrid april 14, 2021 Geen reacties

Plasma snijden is een staalsnijtechniek waarbij een plaat wordt gesmolten en de fragmenten uit de snijspleet worden geslingerd. Het gehele proces wordt uitgevoerd door middel van een elektrische boog die werkt onder invloed van hoge kinetische energie.

Het is van essentieel belang dat er een heldere boog blijft bestaan tussen het te snijden materiaal en de niet-verbruikbare elektrode. Dit zal een veilige en correcte uitvoering van deze procedure mogelijk maken.

Het gebruik van plasma snijtechniek

In het begin werd plasma snijden alleen gebruikt op materialen zoals roestvrij staal, zwart staal en aluminium. Na verloop van tijd vond deze methode ook toepassing bij het snijden van gelegeerd staal en hard staal. Als gevolg daarvan wordt plasma snijden van plaatstaal tegenwoordig gebruikt voor alle elektrisch geleidende materialen.

Plasma snijden is snel en nauwkeurig. Met de juiste apparatuur is het geen probleem om het te snijden materiaal te doorboren. De randen die het resultaat zijn van de modificatie zijn glad, wat het risico op snijwonden minimaliseert. Belangrijk is dat plasma snijden geen voorafgaande voorbereiding van het materiaal vereist.

De belangrijkste factor voor een goede werking van de snijplotter is een goed elektrisch contact van de massakabel met het knipelement. Plasma kan niet alleen worden gebruikt voor het snijden van afzonderlijke platen, maar ook van doorsneden, buizen en zelfs meer veeleisende elementen zoals roosters, afrasteringspanelen of meubelonderdelen.

Wat moet je onthouden bij het gebruik van plasma in het staal snijproces?

In een conventioneel plasma systeem maken het mondstuk en de elektrode contact wanneer er geen gas door de toorts stroomt. Zodra de vlamboog over het werkstuk springt, begint de voeding met het leveren van volle stroom. Omdat de temperatuur verscheidene duizenden graden Celsius bereikt, smelt en blaast de aldus gevormde plasmastroom het metaal gemakkelijk weg.

Plasma snijden is soepel en efficiënt in vergelijking met andere methoden. Bovendien kunt je kiezen tussen gemechaniseerde en manuele systemen. Gemechaniseerde methoden verwijzen hoofdzakelijk naar snijden met behulp van CNC-technologie of industriële robots. Dit garandeert herhaalbaarheid bij het verkrijgen van elementen en een hoge werkefficiëntie.

CNC plasma snijden is een garantie voor hoge precisie en laag materiaalverlies. Het hele proces verloopt snel en efficiënt, op basis van door de klant aangeleverd materiaal. De projecten kunnen de vorm hebben van een foto of een technische tekening. De techniek werkt zelfs bij het snijden van dikke oppervlakken.

De sleutel tot succes in alle snijprocessen is een juist gekozen plasmagas of gasmengsel. Afhankelijk van de specifieke toepassing wordt stikstof, lucht en zelfs zuurstof gebruikt.

Belangrijkste voordelen van plasma snijden

Door de talrijke voordelen van deze methode van metaal splijting is plasma snijden een van de meest populaire bewerking technologieën geworden. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Snijsnelheid – plasmasnijders werken tot enkele malen sneller dan zuurstof-gas snijders;
 • Relatief lage kosten voor de aankoop en het gebruik van het toestel;
 • Mogelijkheid tot volledige procesautomatisering;
 • Precisie en vermogen om onder verschillende hoeken te werken;
 • Hoge snijkwaliteit voor gladde randen;
 • Een kleine snijspleet, waardoor minimale interferentie met het onbehandelde deel van de plaat mogelijk is;
 • Verminderd materiaalverlies door de kleine snijzone.

Plasmatechnologie – toepassing

De meest gebruikelijke toepassingen van plasma snijden zijn de behandeling van elektrisch geleidende materialen, zoals:

 • Aluminium;
 • Roestvrij staal;
 • Zwart staal.

Plasma snijden vereist geen voorafgaande voorbereiding van het materiaal, waardoor het perfect is voor vuile, roestige en geverfde oppervlakken. De belangrijkste factor voor een goede werking van de snijplotter is een goed elektrisch contact van de massakabel met het knipelement.

Met plasmasnijders kunt je metalen op verschillende manieren snijden, en de meest populaire zijn:

 • Patroon: snijden op het randje;
 • Stencil: begin de snede vanuit het midden en dan volgens het patroon;
 • Gutsen: veroorzaakt gutsen in het materiaal, waardoor o.a. ongewenste lasnaden kunnen worden verwijderd;
 • Afschuinen: maakt een schuine rand mogelijk;
 • Simultaan: snijden van meerdere vellen tegelijk;
 • Geautomatiseerd: mogelijk na installatie van het CNC systeem.

Plasma snijden is ook gemoderniseerd en verbeterd in de vorm van plasmatronics. Dit zijn apparaten die gebruik maken van gasverwarming om plasma op te wekken. Zij worden voornamelijk toegepast in technologieën voor het bekleden van hittebestendige keramische en metalen vaten met corrosiebestendige metaaloxiden.

Zoals je ziet, kent plasma een breed scala van toepassingen. Maak dus gebruik van de mogelijkheden ervan en pas het toe in jouw eigen bedrijfstak. Zorg voor de hoge kwaliteit van jouw diensten met behulp van de beschikbare methoden!