Bavette recept

bavette
Ingrid juli 24, 2021 Geen reacties
Wie een liefhebber is van steak, zal vast ook erg dol zijn op bavette. Bavette is afkomstig uit Frankrijk en is sinds dat het recept is overgekomen naar Nederland, ook hier niet meer van de kaart te slaan. Als je in Frankrijk op vakantie bent je daar op de kaart kijkt zul je altijd Bavette en léchalotte kunnen vinden. Maar, het is echt niet nodig dat je naar een restaurant moet gaan om dit heerlijke gerecht te eten. Met de juiste tips kun je ook thuis van een heerlijke bavette genieten. Als je naar het woord bavette kijkt, dan kan het worden omschreven als een vanglap of een vinkelap, of in het Engels een flank steak. Dit prachtige stuk vlees is dan ook gesneden uit het dikste gedeelte van de vang van het dier. De vang bevindt zich aan de onderkant van het rund tussen de bil en borst in. Daar zitten spieren die veel in beweging zijn en waardoor ze ook wat grover en steviger zijn. Een van de lekkerste manieren om dit vlees te eten is in combinatie met een lekker sausje en een koude salade. Maar wist je dat het ook erg goed smaakt wanneer je het klaarmaakt op de barbecue?

Bavette op de barbecue

Met een bavette op de barbecue maak je er een groot feest van. Je zult merken dat de bavette er heerlijk door zal smaken en je ervoor zorgt dat er een heerlijk vleesgerecht op tafel zal worden gezet waar iedereen van kan genieten.

Wat moet je doen?

Een bavette is speciaal stuk vlees dat ook wel prijzig kan zijn als je deze in de winkel koopt. Het is aan te raden dat je het stuk vlees wel bij de vakkundige slager haalt zodat je kan genieten van de heerlijke smaak van het vlees en zodat alle smaken ook goed tot hun recht komen. Wil je weten wat het geheim is van de slager? Volg dan de volgende stappen zodat je een heerlijke bavette op tafel kunt zetten die net afkomstig is van de barbecue. Laat eerst het vlees op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk omdat het vlees dan minder koud is wanneer het op de gril gaat en daardoor ook minder taai zal zijn wanneer het gebakken is. Om het vlees op kamertemperatuur te laten komen, kun je het vlees het beste één uur van tevoren uit de koelkast halen. De volgende stap is handig en ook goed te doen wanneer je barbecue voorzien is van een temperatuurmeter. De bavette dient, nadat het op kamertemperatuur is gekomen, ruim drie minuten te worden gegrild op het heetste deel van de barbecue. Dit is het gedeelte waar de temperaturen tot wel 220 graden worden gehaald. Gril de bavette aan beide kanten goudbruin. Laat vervolgens de bavette doorgaren op een minder hete plek zoals je die bijvoorbeeld kan vinden aan de zijkanten van de barbecue. Met een vleesthermometer lees je vervolgens de kerntemperatuur van het vlees af. Zorg ervoor dat je het vlees bakt tot de kerntemperatuur ongeveer 52 graden is. Dit is de temperatuur behorende bij medium rare steak. Vervolgens laat je het vlees ongeveer 8 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd het vlees in dunne plakken en doe dit tegen de draad in. Bestrooi het vlees met zeezout en peper en serveer het met een lekkere saus. Een van de lekkerste sauzen die je kunt gebruiken is chimichurri saus. Het is helemaal niet erg als de bavette van binnen lekker rood is. Speel tijdens het grillen met de hitte. Verdeel de kolen over de verschillende warmtezones en verschuif de kolen zodat ook de hitte goed wordt verdeeld.