Waar worden luchtkanalen voor gebruikt

luchtkanalen
Ingrid april 4, 2021 Geen reacties

In airconditioningsystemen dragen verschillende elementen ertoe bij dat de lucht circuleert en dat de warmtewisseling goed verloopt, zodat in de hele omgeving de ideale temperatuur heerst.

De luchtkanalen spelen een sleutelrol bij de airconditioning en nemen een prominente plaats in in de hele structuur, hoewel sommige mensen nog steeds niet weten wat dit onderdeel eigenlijk is.

Als dit jouw geval is, wees dan gerust, want wij hebben een complete tekst opgesteld waarin wij je precies alles vertellen wat je moet weten over luchtkanalen en hoe zij kunnen bijdragen tot het op de juiste wijze acclimatiseren van omgevingen van verschillende afmetingen.

Wat zijn luchtkanalen?

Luchtkanalen zijn rechthoekige of cilindervormige stukken die worden gebruikt voor de distributie van gekoelde lucht en de afvoer van interne lucht van een bepaalde omgeving, waardoor de klimatisering op een efficiënte manier kan plaatsvinden en de luchtkwaliteit en de juiste temperatuur worden gegarandeerd.

Opdat zij hun functie echter naar behoren kunnen vervullen, is het noodzakelijk dat het project voor de installatie van luchtkanalen goed wordt uitgevoerd, zodat zij op de juiste plaats en op gedetailleerde wijze worden geïnstalleerd, waardoor het verlies van belasting wordt beperkt, een gebeurtenis die de correcte acclimatisatie van de plaats in gevaar kan brengen.

Wat zijn de meest gebruikte types van luchtkanalen?

Wanneer we denken aan het meest gebruikte materiaal voor de vervaardiging van deze kanalen, is de kampioen gegalvaniseerd staal. De platen van dit materiaal worden eerst geïnstalleerd en vervolgens met thermische isolatie bekleed, zodat de installatie van dit type luchtkanaal in twee fasen kan worden uitgevoerd.

Een ander materiaal dat veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van luchtkanalen zijn polyurethaan- en fenol panelen, die worden aangetroffen in voorgeïsoleerde kanalen. Aangezien hun materiaal thermisch isolerende eigenschappen heeft, kunnen deze kanalen in één enkele stap worden geïnstalleerd.

Luchtkanalen kunnen ook met aluminium worden gebouwd, omdat het een licht materiaal is en gemakkelijk te hanteren. Wie echter voor een soepel model kiest, vindt kanalen van dit materiaal in cilindrische vorm, met PVC-coating.

De markt biedt ook luchtkanalen van polyester aan. Door zijn eigenschappen is dit materiaal niet in staat een adequaat luchtkanalensysteem te bieden.

Wat zijn diffusers en roosters?

Diffusers zijn onderdelen die de gekoelde lucht in verschillende richtingen verspreiden, zodat de luchtsnelheid, het bereik, het geluidsniveau en de gelijkmatige optimale luchtverdeling in de ruimte worden verkregen.

De roosters zijn onderdelen die de lucht slechts in één richting verspreiden of opvangen, waardoor zij slechts in beperkte mate kunnen worden gebruikt in toevoersystemen en veel worden toegepast in luchtverversings- en afzuigsystemen.

De combinatie van deze apparaten zorgt voor een correcte klimaatregeling van de omgeving, waarbij de lucht gelijkmatig over alle delen wordt verdeeld en de vervuilde lucht wordt verwijderd.

Wat is het verband tussen al deze dingen?

Een airconditioningsysteem dat vele omgevingen, zoals commerciële gebouwen, winkelcentra, fabrieken en andere klimatisatie, bestaat, in tegenstelling tot wat velen denken, niet alleen uit één enkel apparaat dat met één druk op de knop een ruimte kouder of warmer maakt.

Hoewel de afmetingen veel groter zijn dan die van huishoudelijke toestellen, draagt elk element ertoe bij dat de klimaatregeling binnen de verwachtingen blijft.

Dit betekent dat zowel de kanalen als de roosters en de diffusors samenwerken om ervoor te zorgen dat de gekoelde lucht daar terechtkomt waar ze werkelijk nodig is, voor welzijn en kwaliteit. Een adequate luchtverdeling kan zelfs het thermisch comfort van een omgeving beïnvloeden.

Onderhoud van luchtkanalen

Luchtkanalen zijn uiterst belangrijk voor het luchtbehandelingssysteem van een schone ruimte, en moeten voldoen aan de nodige criteria met betrekking tot het gebruikte materiaal, dichtheid, stijfheid, oppervlakte coating, thermische isolatie, bescherming tegen weersinvloeden, toegankelijkheid, enz.

Bij de bouw van een luchtkanaal moet aandacht worden besteed aan de specificaties van de materialen, aangezien de geproduceerde lucht zuiver of verontreinigd kan zijn door de procedures die binnen de gecontroleerde omgeving worden uitgevoerd.

Om de inwendige reiniging van de kanalen te vergemakkelijken, moeten deze worden geïnstalleerd op een toegankelijke plaats met inspectieluiken. Omdat de luchtstromen moeten worden uitgebalanceerd, moeten de etiketteer inrichtingen ook toegankelijk zijn.