Opbrengst zonnepanelen te hoog? Start met salderen

Opbrengst zonnepanelen salderen
Ingrid december 23, 2021 Geen reacties

Wanneer je besloten hebt om zonnepanelen aan te schaffen is dat best een investering. Tot 2013 bestond er een landelijke subsidie om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Tegenwoordig zijn er geen landelijke subsidies meer maar kun je bij jouw gemeente of provincie informeren naar een regionale subsidiemogelijkheden. Zijn die er niet, dan kun je de btw op de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst, de btw-teruggave-regeling. Deze regeling kun je zien als een vorm van subsidie net zoals de salderingsregeling. Ook deze regeling is een stimulans voor de aanschaf van zonnepanelen.

Levering en verbruik tegen elkaar wegstrepen

De opbrengst van zonnepanelen is voornamelijk gedurende de dag het hoogst. Wanneer je overdag niet thuis bent, is er opbrengst die je niet gebruikt. Die lever je terug aan het openbare net. Wanneer je ’s avonds, als je panelen geen stroom meer leveren, stroom gaat gebruiken, krijg je die stroom geleverd van jouw energieleverancier. Hetgeen wat je gedurende een jaar aan stroom hebt geleverd aan het openbare net wordt weggestreept tegen de stroom die je verbruikt hebt. Dit heet salderen. Je energieleverancier is wettelijk verplicht om de door jouw geleverde stroom te verrekenen en bij salderen betaal je geen belasting over de stroom die je saldeert.

Terugleveren registreren

Als je dan eenmaal de zonnepanelen hebt liggen en daadwerkelijk stroom wilt gaan leveren aan het net, ben je verplicht dat te registreren. Dat kan via energieleveren.nl. Voor het terugleveren van stroom is het handig om een slimme meter te hebben. Zo’n meter meet namelijk zowel je eigen verbruik als de teruggeleverde stroom. Een analoge meter loopt alleen maar terug wanneer er stroom aan het net geleverd wordt.

Terugleververgoeding

Lever je meer stroom terug aan het openbare net dan je gebruikt? Dan kan dit overschot niet gesaldeerd worden. Je verkoopt deze stroom dan aan je energieleverancier. Daarvoor ontvang je een kleine vergoeding, een stuk lager dan wat de leverancier zelf hanteert voor stroom. Zo’n terugleververgoeding levert minder op dan salderen want als je saldeert wordt tevens de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting verrekend. Iedereen die stroom gaat terugleveren aan het openbare net krijgt in de toekomst te maken met deze terugleververgoeding.

De salderingsregeling gaat verdwijnen

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid in fasen afgebouwd en kun niet meer volledig salderen. Voor jou, als eigenaar van zonnepanelen, betekent dit dat je vanaf 2023 elk jaar negen procent minder kunt salderen. In 2031 stopt het salderen. Daarvoor in de plaats komt ‘een redelijk tarief’ voor de stroom die je aan het net teruglevert. Dat ‘redelijke tarief’ wordt minimaal 80% van het leveringstarief wat je overeengekomen bent met jouw energieleverancier.

Eigen stroom verbruiken is het meest effectief

Het meest rendabel is om precies de hoeveelheid stroom op te wekken die je zelf verbruikt want daar hoef je immers geen belasting over te betalen. Door overdag zoveel mogelijk elektrische apparatuur zoals de vaatwasser, de wasmachine en droger te gebruiken, benut je jouw eigen opgewekte stroom het meest efficiënt. Zet echter niet alle apparatuur gelijk aan want dan gebruik je mogelijk meer stroom dan je opwekt.

Zonnepanelen blijven een slimme investering

Waarom zou je nog investeren in zonnepanelen als de salderingsregeling verdwijnt? Zonnepanelen blijven een slimme investering in een tijd waarin de energieprijzen alleen maar verder zullen stijgen. Ook worden zonnepanelen steeds goedkoper. Dus ook zonder salderingsregeling blijft het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen. Als je nu zonnepanelen koopt, kun je in ieder geval nog tot eind 2022 volledig salderen. Ook daarna kun je nog salderen al wordt het percentage dus jaarlijks minder. Je kunt de door jouw opgewekte stroom natuurlijk ook gaan opslaan in een huisaccu of thuisbatterij. Bij onze oosterburen, waar geen salderingsregeling bestaat, schaffen steeds meer mensen deze accu’s aan. Op deze manier staat de door jouw opgewekte stroom altijd tot je beschikking en ben je -wat stroom betreft- volledig zelfvoorzienend.